Osvrt na blagoslov obitelji 2019./2020.

Nakon proslave Božića i božićnih blagdana nastavili smo običaj pohoda i blagoslova obitelji. To je prigoda da župnik bolje upozna svoje župljane, ali i župljani svoga župnika.

Ove godine stiglo je više naših župljana, koji žive i rade u inozemstvu. Stalna je tema: Kako popraviti naše međusobne odnose, kako uvezati naše župljane koji borave u župi i one, koji se nalaze diljem svijeta. Tražimo i najbolje načine, kako još bolje osvježavati naš župni život. Naravno, razgovarali smo i o projektima koji su u tijeku (uređenje sanitarnog čvora, bolje održavanje Gradskog katoličkog groblja, izgradnja ograde na grobljima u Debelom Brdu i Dolini). Svima nam je želja da groblja budu počivališta za tijela naših pokojnika, a ne odlagalište posmrtnih ostataka.

Primjetno je da se broj kućanstava i broj župljana smanjuje. U protekloj godini na prvu Svetu Ispovijed i Svetu pričest pristupilo je petoro djece, a krizmano je 14 naših učenika. U župi je kršteno 2 djece, a umrlih je 34. Nisu svi pokojnici živjeli u Zavidovićima. Jedan broj pokojnika je dovezen iz mjesta boravka izvan Zavidovića. Ukupno smo blagoslovili 940 osoba, koje žive u 458 obitelji. Primijetili smo da je najveći broj samaca.

Pored župnika u blagoslovu obitelji pomagali su mons. Tomo Knežević, župnikov brat i vlč. Marko Lacić, župnik iz Lovnice.