Hodočastili smo u Travnik

Vjerni puk travničkog dekanata odavno je prepoznao duhovnu veličinu jednog pobožnog mladića te je nakon njegove smrti i hodočastio na mjesto gdje je pokopan. Bezbožni komunistički sustav je nastojao ugasiti tu pobožnost i izmještao je njegovo tijelo. Vjernici su godinama, a mnogi i danas hrle na njegov prazan grob na travničkom groblju Bojna. Povratom dijela velebnog zdanja sjemeništa u Travniku, koje dade izgraditi prvi vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler, počela je i obnova. Prvi rektor nakon domovinskog rata dr. Pero Pranjić sa suradnicima dao se na obnovu. U toj obnovi otkrili su mjesto, gdje je potajno bilo ukopano tijelo Sluge Božjega Petra Barbarića. A to mjesto se nalazi u podrumima sjemeništa.

Tradicionalno svakog četvrtka služi se sv. Misa u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage. Crkva je ispunjena vjernicima ne samo lašvanske doline, nego dolaze i vjernici iz drugih dijelova naše nadbiskupije i naše domovine.

Petar Barbarić je rođen 19. svibnja 1874. u Šiljevištima u župi Klobuk u Hercegovini. Petrovi roditelji su bili pobožni i bogobojazni ljudi. Vjera, molitva, nedjeljna misa, post, slavljenje blagdana bile su stvarnosti, koje se samo po sebi razumiju. Kad mu je bilo 12 godina otvorena je osnovna škola u Veljacima. Bio je najbolji učenik i za dvije godine uspio je završiti četiri razreda. Zbog nemogućnosti daljnjeg školovanja, roditelji ga dadoše u trgovinu kod jedne dobre obitelji. Godine 1889. rektor sjemeništa razaslao je pismo učiteljima po BiH moleći ih da mu preporuče dobre i nadarene mladiće, koji bi se željeli posvetiti svećeničkom staležu. Tako je Petar stigao u Travnik i kroz osam godina bio prvi u svom razredu, uzoran u svemu. Postao je svjetlo travničkog sjemeništa. Kao sedmoškolac za jedne šetnje teško se nahladio, navukao sušicu i godinu dana kasnije umro, položivši prije toga isusovačke zavjete. Nije navršio ni 23. godine, a u tako kratkom životnom vijeku postigao je da ga se pobožni vjernici sjećaju.

I mi smo se odlučili pohoditi Travnik, sjemenišnu crkvu sv. Alojzija i grob Sluge Božjega Petra Barbarića. Taj dan se proslavljao i dan posvete spomenute crkve. Došavši u Travnik, prvo smo se osvježili uz kavicu na čuvenoj „Plavoj vodi.“. Posjetili smo mjesto, gdje je pronađeno tijelo Petra Barbarića. Sv. Misu je predvodio Vinko kard. Puljić, nadbiskup vrhbosanski. Rektor sjemeništa nas je sve pozvao na bratski ručak u sjemenišnu blagovaonicu. Nakon duhovne i tjelesne okrijepe uputili smo se svojim domovima.