Složni susjedi najbolje čuvaju svoje selo
Susret Debelobrđana i prijatelja

Zahvaljujući Aleksandru Šimiću ugradili smo elektronska zvona na groblju u Debelom Brdu. Tamošnji župljani su rekli da trebamo blagosloviti zvona, koja ljude pozivaju na molitvu i mir. Dogovorili smo da to bude u subotu 09. rujna 2023. Prema dogovoru nakon svete Mise susreli smo se u šatoru pred vikendicom Gorana Šimića na „Prvi susret Debelobrđana i prijatelja.“ Valja spomenuti da je došlo više ljudi nego što smo očekivali. Bilo je vrlo veselo, a domaćini Debelobrđani pripravili su dovoljno mesa, kruha, kolača, ića i pića i počastili sebe i svoje goste. Pao je dogovor da u budućnosti organiziramo slične sv. Mise na groblju, a nakon toga susret u prvu subotu nakon svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije (Velike Gospe). Ove godine to je bilo u subotu 17. kolovoza 2024.

I ponovno su Debelobrđani bili dobri domaćini. Očišćeno je groblje, neke kuće su bile okićene našim barjacima, a vrijedne ruke naših majki i sestara pripravile su dovoljno pita, kruha, kolača…, Domaćini su donijeli dovoljno rakije i ostalih delicija. Okupili smo se na groblju. Na početku sv. Mise, župnik je pročitao imena svih palih branitelja i naglasio da trebamo moliti za spas njihovih duša. Također je naglašeno da trebamo moliti za mir u obiteljima osoba iz Debelog Brda (u tuzemstvu i inozemstvu). Velika suša je obilježila ovo ljeto. Zbog toga smo svi molili i za kišu. Prije blagoslova župnik reče: „Da Bog da svi pokisli.“

I ove godine se okupilo više od 120 osoba. Nakon sv. Mise ponovno smo se uputili pod šator na okrijepu. Organizatori su se pobrinuli da svi sve imaju. Čim smo sjeli, počela je padati kiša. Raspoloženje je bilo na visini, bilo je pjesme, a naravno ništa ne bi bilo bez kola. Posebno je lijepo bilo vidjeti da su neki prošli stotine kilometara da bi bili s nama. Iz pojedinih obitelji su došla sva djeca, koja ne žive u Debelom Brdu. Iz crkvenih krugova bio je vlč. mr. Bojan Ivešić, generalni tajnik Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine, s. Katarina Dunđer, Debelobrđani, a priključio se vlč. Franjo Ivandić, rodom iz susjednih Brezika, inače župnik u župi Lug Brankovići. Ove godine u Debelo Brdo su se vratile tri osobe i vide svoju budućnost u svom selu. Dao Bog da tako bude. Radost ovog susreta trajala je dugo u noć, a razišli smo se sa željom da se opet nađemo, možda i u većem broju i sljedeće godine u subotu 16. kolovoza 2025.