Sahranjen veliki i neumorni karitativni djelatnik Heribert Hölz

U svom obiteljskom domu u Neukirchen-Vluynu u blizini Duisburga (Njemačka), 7. prosinca 2023. godine, u Gospodinu je preminuo gosp. Heribert Hölz. Bio je dokazani prijatelj čovjeka u potrebi u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj, posebno u Vrhbosanskoj i Banjolučkoj nad/biskupiji. U ponedjeljak, 18. studenog 2023. godine, sahranjen je na groblju u Neukirchenu uz nazočnost obitelji uže i šire obitelji Hölz, petorice svećenika, brojnih prijatelja iz tuzemstva i inozemstva: ravnatelja Caritasa BiH mons. Tome Kneževića, ravnatelja Caritasa biskupije Banja Luka mons. Miljenka Aničića, predstavnika Caritasa Duisburg i ravnatelja Katoličkog školskog centra iz Travnika vlč. Željka Marića, posebno brojnih dobročinitelja poznate akcije „Pomoć Bosni“ („Bosnienhilfe“), izvijestila je mrežna stranica Caritas BiH.

Sprovodni obredi započeli su euharistijskim slavljem u župnoj crkvi u Neukirchenu ispunjenoj brojnim prijateljima, kojemu je predsjedao mons. Tomo Knežević uz suslavlje četvorice svećenika. Sprovodne obrede u župnoj crkvi i na groblju vodio je ravnatelj Caritasa biskupije Banja Luka mons. Miljenko Aničić.

U svojoj propovijedi mons. Knežević kazao je između ostalog: „… Za sve nas koji smo ga početkom Domovinskog rata, od 14. veljače 1992. godine do njegove smrti, najprije u Republici Hrvatskoj, a potom i u Bosni i Hercegovini, upoznali i poznavali kroz njegovu ljudsku, vjerničku i karitativnu širinu, koja je nadilazila sve ovozemaljske granice, ljudski smo razmišljali i postavili pitanje, je li moguće da nas je napustio naš Heribert Hölz? Ono što je primio u obitelji svoga rođenja preko svojih pobožnih i vjerom prožetih roditelja, zatim nastavio izgrađivati u svojoj obitelji sa suprugom Ursulom, podijelio je s drugim ljudima u potrebi i izvan granica svoje zemaljske domovine Njemačke i prelijepe Donje Rajne. Brojni su ljudi, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, posebno na području Vrhbosanske i Banjalučke nad/biskupije preko Caritasa na svim razinama, osjetili su dobrotu i karitativnu zauzetost Caritasa Duisburg i bračnog para Ursule i Heriberta Hölz i brojnih znanih i neznanih dobročinitelja i suradnika sve do današnjeg dana…“

Svoje razmišljanje mons. Tomo Knežević završio je riječima: „… Ovim putem svojom nazočnošću u ime Vrhbosanske i Banjolučke nad/biskupije s Caritasima Vrhbosanske i Banjalučke nad/biskupije, zatim nacionalnog Caritasa Bosne i Hercegovine, svih crkvenih i društvenih ustanova, brojnih svećenika i pojedinaca, supruzi Ursuli, kćerkama Moniki i Doroteji, izričemo svoju ljudsku zahvalnost, sućut i molitve u ime vjernika, svećenika, nad/biskupa Vinka, Tome i Franje za dušu pokojnog Heriberta Hölza. Neka mu dobri Bog bude nagrada za sve što je u nesebičnom darivanju sa svojom suprugom Ursulom i brojnim znanim i neznanim dobročiniteljima ostvario u ovozemaljskom životu do svoje smrti kao čovjek i vjernik, kao djelatnik Caritasa Duisburg i kao veliki milosrdni prijatelj čovjeka u nevolji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Pokoj vječni, daruj mu Gospodine! I svjetlost vječna svijetlila mu! Počivao u miru! Amen!“

Gosp. Heribert Hölz rođen je 1942. godine u Duisburgu u Njemačkoj. U Drugom svjetskom ratu izgubio je oca kojeg nikad nije upoznao. U poratnoj Njemačkoj je odrastao u peteročlanoj obitelji u siromašnim uvjetima i upravo je to bio razlog da postane socijalni i karitativni radnik kako bi mogao pomagati drugima. Vijesti o ratu 1991. najprije iz Republike Hrvatske, a potom 1992. godine i iz Bosne i Hercegovine potaknule su tadašnjeg djelatnika Caritasa Duisburg gosp. Heriberta Hölza na razmišljanje kako pomoći. Nije oklijevao, nego je s prvom prikupljenom humanitarnom pomoći osobno krenuo 14. veljače 1992. godine prvo u Zagreb i Split u Republiku Hrvatsku, a nakon toga i u Bosnu, u Vrhbosansku nadbiskupiju i Banjolučku biskupiju, u kojima je ova akcija prisutna sve do današnjeg dana. Upravo je taj nadnevak 14. veljače neslužbeni datum započinjanja akcije „Pomoć Bosni“ („Bosnienhilfe“) koja živi sve do današnjeg dana zahvaljujući bračnom paru Ursuli i Heribertu Hölz.

Preuzeto sa https://www.ktabkbih.net/