Kanonska vizitacija u župi
15. lipnja 2023.

Prema propisima Katoličke Crkve svaki župnik ili upravitelj župe obvezan je na početku građanske godine dostaviti u (nad)biskupiju prijepise matica (krštenih, vjenčanih i umrlih), knjige crkvenih računa, knjige gradnje. Knjige računa i gradnje pored župnika potpisuju i članovi župnog ekonomskog vijeća.

Svaki (nad)biskup koji upravlja (nad)biskupijom obvezan je najmanje jednom u pet godina pohoditi svaku župu i vidjeti, kako se upravlja duhovno i materijalno sa svakom župom. (Nad)biskup može ovlastiti nekoga iz uprave (nad)biskupije (Ordinarijata), koji provjerava, kakvo je duhovno i materijalno stanje u župi. Svaki dekan je dužan svake godine obaviti „dekansku“ vizitaciju i o tome pismeno izvijestiti mjesnog (nad)biskupa.

Dana 15. lipnja 2023. našu župu je pohodio delegat vrhbosanskog nadbiskupa mons. dr. Tome Vukšića, mons. dr. Pavo Jurišić, kanonik i gučogorski arhiđakon. Naša župa se nalazi u žepačkom dekanatu, a žepački dekanat pripada gučogorskom arhiđakonatu. Vjernici naše župe su informirani o njegovom pohodu, imali su prigodu s njim osobno razgovarati. Svaki župljanin je mogao iznijeti svoje primjedbe, kako bi župa trebala funkcionirati. Prije slavlja sv. Mise, mons. Jurišić provjerio je sve knjige koje se vode u našoj župi. Cijeli susret protekao je u pravoj kršćanskoj atmosferi.