Proslava svetkovine sv. Josipa, zaručnika BDM u župi Zavidovići

U nedjelju, 19. ožujka 2023. godine, župa Zavidovići je proslavila svoga zaštitnika sv. Josipa Zaručnika Blažene Djevice Marije. Na proslavu svojega Zaštinika župljani župe svetog Josipa u Zavidovićima su se pripravljali najprije devetnicom – devet srijeda u čast svetom Josipu – a zatim i trodnevnicom koju su predvodili don Ivan Širić, ravnatelj KŠC „don Ivan Bosca“ u Žepču, fra Željko Brkić, župnik u Osovi, te fra Josip Jukić, župnik u Novom Šeheru.

Središnje misno slavlje na samu svetkovinu započelo je pučkom svetom misom u 11,00. Na početku svete mise vlč. Stipo Knežević, župnik, pozdravio je predvoditelja misnog slavlja msgr. dr. sc. Peru Sudara, umirovljenog pomoćnog biskupa Vrhbosanskog, zatim sve okupljene vjernike – kojih je bilo skoro 3000 – te sve svećenike koji su koncelebrirali kao i one koji su ispovijedali okupljeni puk.

U nadahnutoj propovijedi msgr. Sudar je približio vjernom puku svetog Josipa kao ugodnika Božjeg i dionika Starog i Novog Zavjeta kojem je Bog progovarao u snu. Zadnji je to Božji ugodnik kojem se Bog obraćao na takav način, naglasio je msgr. Sudar, te rekao kako svetci nisu neka nadzemaljska bića, nego su ljudi koji su dopustili da božanskla milost djeluje u njihovu životu.

Zatim je, na temelju pročitanih čitanja, naglasio kako se Josip dovodi u vezu i s Abrahamom i s Davidom kojima je također Bog otkrivao svoj plan spasenja čovječanstva. S Abrahamom se sv. Josip dovodi u vezu na temelju primjera vjere i vjernosti Božjoj riječi, a s Davidom na temelju činjenice da je, ne samo vjerovao u Božje obećanje, nego i iz dubine duše vjerovao Bogu i činio pravednost. Zato evanđeoski odlomak  nam stavlja pred oči Josipa pravednoga koji se našao u teškoj kušnji: biti vjeran starozavjetnoj zapovijedi ili zarukama s Marijom … Što učiniti? Prijaviti Mariju zakonu ili vjerovati Mariji jer je slutio kako Marija nije mogla učiniti nikakav grijeh i da je u pitanju Božji zahvat u njezinu životu. Na njegov vapaj Bog mu se javio u snu i rekao mu da se ne boji, te je Josip postupio po božanskoj pravednosti koja prašta i voli. Josip je bio pravedan jer je volio i jer je ljubavlju pravdao … Odrekao se djece da bi Božjem Djetetu bio otac. U tome je Josip ličio na Boga slijedeći poticaje Božjega duha i zato je postao zaštitniokom očeva. Danas je zato i dan očeva kada si postavljamo pitanje kako mi postupamo u ovakvim ili sličnim kušnjama: postupiti po ljudskoj pravdi ili kako nam po savjesti i po nadahnuću govori sâm Bog?, naglasio je msgr. Sudar. Zato nas njegov primjer hrabri da je moguće izaći iz teškog životnog stanja uz pomoć Božje milosti i nasljedovanja Božjeg duha. Zato je ovo velika prigoda da svoje živote stavimo pod moćnu zaštitu ovog velikog sveca, zaključio je msgr. Sudar svoju propovijed  upućenu velikom broju vjernika koji se skupio iz svih župa Žepačkog dekanata, ali i iz zeničkog kraja, te nekih dijelova Srednjobosanske županije.

Nakon svetog misnog slavlja i ove duhovne okrjepe uslijedila je kršćanska gozba i narodno veselje koje su pripravili župljani župe Zavidovići sa svojim župnikom vlč. Stipom kako bi se svi okupljeni vjernici mogli i tjelesno okrijepiti.