Trodnevnica na čast sv. Josipa 2023.

Do početka zadnjeg domovinskog rata u našoj župi je živjelo između 4.500 i 5.000 vjernika katolika. A danas nas je nešto malo više od 700 katolika. Ipak, svjesni smo da možemo puno dobra učiniti. Naravno, potrebno nam je zajedništvo, najprije s pripadnicima naših katoličkih zajednica, a onda i s našim susjedima. Proslava zaštitnika naše župe sv. Josipa je prigoda da se pokažemo kakvi smo vjernici i kakvi smo katolici.

Kao vjernička zajednica razmišljali smo o svetim tajnama naše vjere nedjeljom i posebno srijedama na čast sv. Josipa. Intenzivna priprava za taj veliki dan je trodnevnica. Za tu prigodu pozvali smo svećenike, koji djeluju na drugim mjestima. Prvog dana nam je došao ravnatelj Katoličkog Školskog Centra „Don Bosco“ iz Žepča don Ivan Širić. Drugog dana u goste nam je došao novi župnik iz susjedne župe Osova fra Željko Brkić, a treći dan posjetio nas je fra Josip Jukić, novi župnik u Novom Šeheru. Prije sv. Misa postojala je mogućnost pristupa sv. Ispovijedi. Čovjek – vjernik može sebe nagraditi mirnom savješću. A vjernička savjest je mirna nakon iskrene sv. Ispovijedi. Sakrament ispovijedi nazivamo i sakramentom pomirenja. Da bi ispovijed bila valjana vjernik katolik bi se morao izmiriti ne samo s Bogom, nego prije svega sa svojim bližnjim. U evanđelju čitamo: Čovjeku, koji nije u miru sa svojim bližnjim, a želi dar prinijeti dar na žrtveniku, Isus poručuje: „Ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar“ (Mt 5, 24).

Drugog dana, u petak prije sv. Mise obavili smo pobožnost Križnog puta. Valja pohvaliti i naš župni zbog, koji je vrijedno vježbao pod palicom gosp. Filipa Klarića. Ugodno iznenađenje je bilo, kada je naša bivša voditeljica Ana Ćurić, danas sestra dominikanka došla na godišnji odmor i „odradila“ nekoliko proba.