Izgradnja nove ograde na groblju u Debelom Brdu

U kronici župe sv. Josipa Zavidovići za 1995. tadašnji župnik, preč. Žarko Vujica zapisa za dan 02. srpnja 1995.:

“Pod misom u 11.00 bio je blagoslov NOVOG GROBLJA u selu DEBELO BRDO. Dopisom Nadbiskupskog Ordinarijata Sarajevo br. 1040/95  odobren je blagoslov groblja u Debelom Brdu. Blagoslov je obavio po istom dopisu župnik preč. Stipo Knežević – radunički, koji je predvodio misno slavlje i održao divnu homiliju. Bio je veliki broj vjernika, ne samo iz tog sela, nego i iz susjednih, napose Biljačića, koje je cijelo prognano. Tu su bili i čelnici civilnih struktura. Na groblju je podignuta vrlo lijepa, ukusna kapela – zahvaljujući radu i trudu mještana, a i mnogim dobrim ljudima, darovateljima. Velike zasluge ima i župnik Matija Šimić – brankovićki.”

Vrijedno je spomenuti da je vlč. Žarko cijelo vrijeme rata proveo u sjedištu župe, a Debelo Brdo je bilo s „druge strane crte“ i u teškim vremenima pješice su išli na sv. Mise u obližnju župu sv. Ane Radunice.

Vrijeme je učinilo svoje, pa su naši župljani iz Debelog Brda odlučili praviti novu ogradu i slično kao i u Dolini dogovorili smo da svi, koji gravitiraju tom groblju na početku daju 50,00 KM, a onda po 10,00 KM mjesečno do okončanja posla. Zahvaljujući spremnosti župljana, ali i njihovoj „reklami“ za svoje selo, spominjemo tvrtku Interblok iz Splita i njihove radnike, koji su dali svoj dar. Prema novim općinskim granicama Debelo Brdo pripada općini Žepče. Kada smo izračunali da imamo dovoljno novca, obratili smo se i općinskom načelniku Žepče za pomoć. On nam je obećao da će općina platiti dio zemljano-betonskih radova. Odlučili smo se za plastificirane panele, koji su skuplja, ali kvalitetnija opcija. U Debelom Brdu ima dovoljno kvalificiranih majstora i radnika. Zbog toga je postignut dogovor da ćemo sami raditi, jer nismo imali dovoljno sredstava angažirati neku tvrtku.

Hvala Bogu i sv. Šimunu, starcu, zaštitniku sela i groblja, koji je u naručje prihvatio našega Spasitelja Isusa, naši vjernici su vrijedno radili danima o svojoj hrani. Poslove smo započeli u lipnju, a završili u kolovozi. Okončali smo sretno posao, zahvaljujući isključivo dobroj volji stanovnika Debelog Brda. Nažalost, pred nama je još posla. Treba urediti prostor ispred kapele (keramički radovi), a u planu nam je nabaviti i elektronsko zvono, koje će pozivati svakodnevno na molitvu. Nije se kasno uključiti, kako bismo što prije došli na uređeno groblje. Žene su obećale skupiti novce za keramičke radove.