Blagoslov polja i sv. Misa na groblju u Dolini 8. svibnja 2022.

Najstarije groblje u našoj župi je ono u Biljačiću. Gradsko Katoličko Groblje je osnovano 1904. Sve do 1972. naši župljani iz Alića, Doline i Krtošića su se ukapali također u Biljačiću. Te godine je osnovano novo groblje na darovanoj zemlji, a darovao je sad pok. Ilija Šimić, sin Ilije i Jele rođ. Tadić. Prva osoba, koja je ukopana na ovom groblju je Mara Travančić.

Kroz proteklih 50 godina izgrađene su čak 3 kapelice, jedna drvena i dvije zidane. Naši župljani vode brigu, kako bi groblje bilo počivalište, a ne odlagalište tijela naših pokojnika. Pohvalno je da nam se javljaju i neki, koji sad žive po cijelom svijetu, ali su njihovi ukopani baš na ovom groblju.

Lijepo je vidjeti da još neke obitelji na taj dan pozivaju na „užine“ i upotpunjuju stare dobre običaje. Još uvijek želimo sve svoje župljane pozvati da ne daju svoju očevinu i djedovinu u bescjenje. Prodajom kuće, zemlje indirektno napuštamo i svoja groblja.

Na groblju i oko groblja imamo još prilično puno posla (postavljanje keramike u kapelici i ispred kapelice, modernizacija puta do samom groblja). Prevažno je da se svi uključe, koji čitaju ove retke.

I ove godine s nama je bio vlč. dr. Josip Knežević, profesor na Katoličkom Bogoslovnom Fakultetu u Sarajevu, rodom iz Alića. Pohvalno je da smo imali i čitača, a još pohvalnije da smo imali ministranta Ivana Šimića Tadijinog. A što bi bilo bez Tade Kneževića iz Alića (nosio križ), Zorana Markovića sa Stanice (nosio jednu svijeću); Marka Šimića iz Šimića (nosio tri svijeće) i Ante Ivandića sa Krtošića (nosio blagoslovljenu vodu)?