Uskrs 2022.

Hvala Bogu, bez ograničenja proslavili smo sveto trodnevlje (veliki četvrtak, veliki petak i veliku subotu). Sve nas je obradovao vlč. dr. Josip Knežević, profesor na Katoličkom Bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, inače iz Alića. Došao je svojoj obitelji i u svoju župu proslaviti najveću kršćansku svetkovinu Uskrs. Na sv. Misi Večere Gospodnje tumačio nam je značenje ovoga dana kada je Gospodin naš Isus Krist ustanovio Euharistiju/sv. Misu, ustanovio je sveti red, kako bi uvijek bio sa svojim učenicima. A mi smo danas Isusovi učenici. Svoju poniznost Isus je pokazao tako što je On, Učitelj, svojim učenicima oprao  noge.

Na Veliki Petak lijepi broj naših župljana došao je u našu crkvu. Na Veliki Petak u svim katoličkim crkvama čita se Muka po Ivanu. Isusova muka i uskrsnuće su najveće tajne naše vjere. Nakon slušanja Riječi Božje i sveopće molitve vjernika pristupili smo Klanjanju Svetog Križa. Treći dio obreda Velikog petka je Sveta Pričest. U svim župama, svećenici sa svojom pratnjom posjećuju starije i bolesne osobe pred Božić i Uskrs. Nakon upoznavanja sa zdravstvenim stanjem osoba, svećenici nude i prigodu za sv. Ispovijed i sv. Pričest. I ove godine kod nas je bila uskrsna sv. Ispovijed u župi.

Na Veliku subotu u prijepodnevnim satima obavljamo blagoslov jela, koja u svojim obiteljima blagujemo u našim obiteljima u uskrsno jutro. Vjernici donose u svoju župnu crkvu već tradicionalna jela (domaću pogaču, jaja, šunku…). Većina naših župljana donosi jelo u posebno pripravljenim košarama na blagoslov.

U vremenu nakon zalaska sunca, započinje Vazmeno/uskrsno bdijenje blagoslovom ognja (vatre) pred crkvom. Vjernici sa sobom nose svijeće, koje pale od blagoslovljene uskrsne svijeće. Vlč. Josip otpjevao je hvalospjev uskrsnoj svijeći. „U ovom bdijenju, koje je majka svih bdijenja, predlaže se devet čitanja i to sedam iza Staroga, a dva iz Novoga zavjeta.“ Sve je, dakle propisano. Vrijedno je spomenuti da od trenutka kada se pjeva „Slava“ na sv. Misi na Veliki Četvrtak, pa sve do pjevanja „Slave“ na uskrsnom bdijenju sva zvona na našim crkvama „umuknu.“ Na sv. Misi bdijenja obnavljamo naša krsna obećanja ili ako ima novokrštenika, obavlja se krštenje djece. Nakon uskrsnog bdijenja prestaje i post. Uskrsno slavlje nastavlja se u našim obiteljima. Uskrsno vrijeme traje 50 dana do svetkovine Duhova.

 

Veliki četvrtak

Veliki petak

Blagoslov jela

Vazmeno bdijenje

USKRS