Jesen 2021., berba kukuruza

Ovih dana oživjela su naša polja u Alićima, Biljačiću, Debelom Brdu, Dolini i Viništu. Svi oni, koji su proljetos posijali kukuruz prionuli su ubrati plodove našeg rada.

Jedna mala, ali hrabra skupina naših župljana razgovarala je i dogovorila se još zimus, kako kroz rad pomoći našim župljanima, koji svojim radom žele sebi pomoći. Odlučili smo oživjeti dio naših polja, a kukuruz podijeliti onima, koji žele hraniti svinje. Hvala dragom Bogu, naši župljani (Borislav Bandić Antin iz Viništa, Tado Knežević Jozin iz Alića, Ljuba Duvančić i Vlado Vrbić – Cole iz Biljačića) stavili su svoja polja besplatno na raspolaganje.

Još u siječnju smo kupili četvero prasadi, dali jednom župljaninu da hrani. Ove godine nismo imali hrane, ali mala i hrabra skupina se obvezala kupovati hranu za prasadi.

Čitav ovaj posao ne bi uspio bez naših vrijednih dragovoljaca. Nikada nije bila poteškoća naći osobe, koje su besplatno čupali divlji krumpir ili bacali umjetno gnojivo. Također oni su bili spremni i potpuno besplatno ručno brati kukuruz, gdje je bilo potrebno. Na tome smo im posebno zahvalni.

K tome, naši traktoristi su „ubili“ nekoliko dnevnica pri oranju, „brnanju,“ sijanju… Ove godine nismo ni tražili nikakve poticaje za naš rad.

Dragi Bog se pobrinuo, da je poslao kišu, kada je našem kukuruzu kiša bila najpotrebnija. Ni jedno polje nije ostalo bez kiše, kada je trebala, tako da nam ovogodišnja suša uopće nije naškodila.

A kad smo brali kukuruz u Viništu, nije ni trebalo zvati dragovoljce, koji su vidjeli da se bere“župnikov“ kukuruz i odmah su priskočili u pomoć: Branko, Dragan, Josip, Ljubica, Pava, a župnik je navijao i pomalo raduckao. Boro Ante Bandića nam je ustupio svoj koš, tako smo mogli kukuruz uskladištiti.

U Aliću je naš župljanin Josip Šimić Soso obrao kukuruz uz budno oko Tade Kneževića, a uskladištili smo ga kod Vlade Vrbića Coleta u Biljačiću. U Biljačiću smo radili sve ručno. Naši dragovoljci Dragan, Ivan, Milica, Miladinka, Vera i Vlado Vrbić Cole. A Ruža Duvančić je svim našim „težacima“ pripravila ručak. Naravno, župnik je morao „navijati.“

Dio župljana, koji je čuo za našu akciju i spreman je uključiti se u ovaj vrijedni posao. Spremni su staviti na raspolaganje svoju zemlju, kako bismo proširili „proizvodnju.“ Također, neki žele hraniti svinje i staviti na raspolaganje svoju radnu snagu. Dragi Bog je blagoslovio naš rad. A mi ćemo se nastojati držati pravila sv. Benedikta „Moli i radi“. Na taj način ćemo, nadamo se oživjeti naša polja da ne zarastaju u korov, ali i pomoći sebi osigurati meso za zime koje su pred nama. Uvjereni smo i u pomoć naših župljana diljem svijeta, kako bismo sačuvali barem mali dio njihovog zavičaja.