Pokladni utorak 2021.

U cijelom svijetu obilježava se vrijeme prije početka korizme. U našim krajevima stari je običaj da se prije početka vremena posta, pokore, molitve i dobrih dijela „dade oduška“. Ne treba zaboraviti da je bilo i ima ljudi koji se odriču možda mesa, kave, rakije, cigareta… Ima naših vjernika, koji svojim odricanjem nešto uštedi, a na kraju korizme pomogne nekom siromašnom susjedu. U našoj župi dijelimo misijske kasice, a župljani kroz  korizmu ubacuju svoje priloge. Na mali Uskrs župljani donose svoje darove, koje mi prosljeđujemo našem misionaru fra Ivici Vrbiću, kapucinu i misionaru u Boliviji. Fra Ivica je rodom iz naše župe.

Život sa koronom promijenio je način života. Diljem svijeta otkazani su karnevali, uopće sva veća okupljanja. Tako ni mi ove godine nismo organizirali maskenbal u Hrvatskom domu u Zavidovićima.

Na pokladni utorak išao sam u Novi Šeher. Lijepo je bilo vidjeti po našim (Radunice, Lug, Brankovići, Ozimica, Novi Šeher) selima da su djeca i mladi maskirani obilazili naše obitelji, a oni su im uzvratili. Ni korona nije zaustavila taj stari običaj. Navečer su stigle i fotografije naših mačkara u njihovim kućama (Biljačić, Grlići i grad). „Bolje je da propadne selo nego običaji.“ Želim svima nama da se više okrenemo našem Gospodinu i svojim životom budemo bliže našem Gospodinu. Dočekajmo Uskrslog Gospodina čista i ponizna srca i prije svega, prepoznajmo Uskrslog Gospodina u svome bližnjemu.