Misionar fra Ivica Vrbić u svom zavičaju

Kroz svoju župnu povijest od 1902. župa sv. Josipa u Zavidovićima darovala je crkvi lijepi broj duhovnih zvanja, svećenika i časnih sestara. Osim za Vrhbosansku Nadbiskupiju Sarajevo, naši župljani su se redili i za druge (nad) biskupije (Splitsko-Makarska, Riječka…), ali i za redovničke zajednice.

Jedan od svećenika rodom iz Zavidovića je i fra Ivica Vrbić, rođ. 20. lipnja 1982., sin Karla i Kate rođ. Galić. Nakon osnovne i srednje škole stupio je u red franjevaca kapucina. Nakon studija i đakonskog ređenja, zaređen je za svećenika 20. lipnja 2009. Do odlaska u misije fra Ivica je djelovao u Zagrebu kao upravitelj i vikar kapucinskog samostana sv. Leopolda Mandića u Zagrebu.

Fra Ivica je čuo Isusov poziv: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“ (MK 16,15.). Misionarski križa primio je 12. siječnja 2016. Sada djeluje u kapucinskoj misiji u Mineru, biskupija Santa Crus u Boliviji. Ovogodišnji godišnji odmor u Domovini morao je odgađati zbog pandemije. Makar je na godišnjem odmoru u Domovini, neumorno posjećuje rodbinu, prijatelje i dobročinitelje. Dakle, i na odmoru on među nama djeluje misionarski. Kao i drugi svećenici iz župe spremno se odaziva na naše pozive i preuzima predvođenje slavlja sv. Misa u našoj župnoj crkvi. Ove godine predvodio je i sv. Misno slavlje na svetkovinu Svih Svetih u grobljanskoj kapelici Gradskog Katoličkog Groblja.

Naša župna zajednica moli za svoga misionara, preporuča se u njegove molitve, ali nastoji i pomoći njegovo misijsko djelovanje. Prošle godine skupili smo priloge za vrijeme proslave „Dana kruha“. U korizmenom vremenu naši župljani su preuzeli misijske kasice i stavljali svoje priloge. Nažalost, blokade koncem ožujka i travnja umanjile u jednim dijelom naše darove. Za vrijeme sv. Mise na svetkovinu Svih Svetih, vjernici su imali prigode darovati misijsko djelovanje našeg misionara. Bilo je i više pojedinaca, koji žele svojim darovima pomoći njegovom misionarskom djelovanju. Jedne prigode fra Ivica reče: „Postoje ljudi koji su čuli za Isusa, ali ga nisu nikada upoznali.“ Neka njegov boravak među nama u njegovom zavičaju pomogne svima, kako bismo upoznali Isusa.